Tillbaka
2023-11-27

Unika äventyr runt hörnet

Vill du utforska Dalarnas underverk utan att behöva resa långt från Sälen? I denna guide tar vi dig med på en upptäcktsresa till fascinerande utflyktsmål, alla inom en radie av 13 mil.

Från natursköna vandringsleder till levande historiska platser – här är sex favoriter.

Sveriges högsta vattenfall

Njupeskär, en juvel vid Fulufjället, bjuder på ett spektakulärt naturskådespel med landets högsta vattenfall på 125 meter, där vattnet i fritt fall störtar ner 70 meter. Här möts du av en symfoni av kraftfulla vattenmassor, dimma och ett unikt växtliv av mossor och lavar.

Vandringsslingan guidar dig genom en majestätisk natur till fallet, och på vägen möter du Old Tjikko – granen som är världens äldsta träd. Tidiga sommarmorgnar kan du bada i ett magiskt silverljus. Vissa hävdar att Njupeskär påminner om Färöarnas dramatiska landskap.

Vintern lockar med isklättring på det frusna vattenfallet, en adrenalinpumpande utmaning för äventyrare.

Avstånd från Gustavtorget: 86,6 kilometer

Vasaloppsarenan

Vasaloppet är mer än bara en tävling, det är en symbol för den svenska folksjälen. Den nio mil långa utmaningen mellan Sälen och Mora lockar tusentals deltagare varje år.

Både under vintern och sommaren förvandlas den natursköna sträckan till en pulserande arena där du kan känna på atmosfären, även utan nummerlapp.

Vasaloppsarenan, skyddat som naturreservat, sträcker sig genom skogar, myrar, fäbodar och byar, och erbjuder en unik chans att uppleva Sveriges sagolika landskap samtidigt som du utmanar sig själv. Här kan du cykla, springa och åka rullskidor på spåret under sommarmånaderna.

Avstånd från Gustavtorget: 10,4 kilometer (till Vasaloppsstarten)

Olnispagården

Olnispagården vid Västerdalälven i Sälens by är en levande mötesplats för festligheter, kulturella evenemang och högtider.

Den gamla Olnispagården, Transtrands sockens hembygdsgård, är den äldsta ­bevarade gården i Sälenområdet. Njut av en tidsresa tillbaka med berättarröster och levandegjorda livsmiljöer från 1700- till 1900-talets början, ett kulturarv med självhushållning och fäbodbruk i nordvästra Dalarna.

Enligt sägnen har Gustav Vasa övernattat här under sin flykt från danskarna, men blev uppåkt av skidåkarna Lars och Engelbrekt. De ­återvände tillsammans mot Mora och det blev  vändningen på svensk historia och ­upprinnelsen till Vasa­ loppet 1922. Besök Vasa­stenen med utsikt över byn och platsen för ­första starten, där även Jubileumsvasan startade.

Olnispa Bystuga är en populär samlingsplats som har öppet året runt. Njut av en kopp kaffe med hembakat bröd och ”kavelgrissmörgåsar”, men också av tunnbrödbakning och dalahästutställning.

Avstånd från Gustavtorget: 5,3 kilometer

Sixten Jernbergs museum

I Limedsforsen kan du ta del av Sixten ­Jernbergs fantastiska längdskidhistoria. Museet, som sträcker sig över två våningar, bjuder på interaktivitet med en pekskärm som leder till hundratals bilder från Sixtens liv och storbildsprojektioner av hans lopp.

Du kan även dyka in i hans imponerande ­resultatlista, utforska hans träningsmetoder och jämföra dem med dagens elitskidåkare.

Ta chansen att förstå storheten hos en man som tog hem 15 OS- och VM-medaljer, 15 SM-guld och vann två Vasalopp.

Avstånd från Gustavtorget: 35,1 kilometer

Cykla i Sveriges MTB-Mecka

Rörbäcksnäs, känt som ”den lilla byn med den stora cyklingen”, har blivit en omtyckt semesterbas för turister, tack vare dess närhet till både storstäder och stora skidanläggningar i Sverige och Norge.

Rörbäcksnäs är hem för några av Sveriges bästa cykelleder och är ofta refererat till som Sveriges Mecka för MTB-entusiaster.

Med bra underlag, tydlig skyltning och leder för alla erfarenhetsnivåer, har byn blivit en symbol för stigcykling. Dessutom har den ökade turismen positivt påverkat lokal ekonomi och marknadsvärde.

Efter en dag på cykeln kan du ta en välförtjänt paus vid den pittoreska badplatsen Gorrtjärn, som ligger direkt vid lederna.

Avstånd från Gustavtorget: 28,5 kilometer

Snöå Bruk

Snöå Bruk är ett historiskt bruksområde med en storslagen natur och ett rikt utbud av aktiviteter. Från golf och skidåkning till mountainbike på skogsstigar, erbjuder det något för alla. Utforska bruksmuseet, njut av en massage eller besök den uppbyggda skogsarbetarbyn. Följ sagostigen med familjen, spela minigolf och fika i Café Ryggåsstugan. Stämningen av den gamla järnverksepoken, när Snöåns forsar drev smedjan, lever kvar och lägger till en unik karaktär till upplevelsen.

Avstånd från Gustavtorget: 127 kilometer