Tillbaka
2023-11-27

Naturens terapi – nyanlända ungdomars resa genom svenska fjäll

Från krigets skuggor till Sveriges fjäll. Ett unikt initiativ gav ny­anlända ungdomar chansen att finna styrka i naturen.
– Var och en tog med sig något personligt minne från ­Sälen som betydde lite extra mycket, säger initiativtagaren Jonas Wikström.

I skenet av den svagt sjunkande augustisolen tog tio ungdomar med erfarenhet av krig, konflikt och migration sina första tveksamma steg in i Sveriges vilda natur. Borta var bullret av krig, här var endast fjällets tystnad och vindens viskningar.

De var del av ett projekt initierat av organisationen War Child, som har som mål att stödja och stärka unga som flytt undan våld och konflikt.

– För mig var det två intressen som möttes. Dels intresset för människor och samhälls­utveckling, främst inom kris och konflikt­områden, dels intresset för natur och friluftsliv, säger Jonas Wikström, huvudansvarig för fjällvandringen i Sälen.

Han har bott nästan 20 år i Sälen och kände direkt en dragning till idén när han blev introducerad för War Child. Fjällvandringen skulle inte bara visa ungdomarna Sverige från ett nytt perspektiv, utan också ge dem chansen att dyka djupt in i naturen, kulturen och allemansrätten.

Men det var inte bara en semester. Resan var utformad för att vara en möjlighet till själv­reflektion och personlig tillväxt. Vandringen ägde rum under stormen Hans, vilket utmanade gruppen på flera sätt.

– Det som gjorde mig särskilt glad var att ­humöret överlag var så otroligt gott. Jag såg ­glada miner, de hjälptes åt med allt och tog hand om varandra. Jag hörde inte ett enda klagomål.

Men det var också ögonblick som rörde Jonas på djupet. En av ungdomarna berättade att hans resa från Afghanistan till Sverige hade tagit 40 dagar till fots, och detta utan den bekväma friluftsutrustningen som används av vandrare i Sverige.

– I jämförelse tedde sig därför stormen Hans och några kilometer på Östfjället som relativt hanterbart, säger Jonas.

En annan viktig del av resan var att undervisa ungdomarna om allemansrätten.

– Allemansrätten handlar i grunden om ­respekten för naturen och för varandra. ’Inte störa, inte förstöra’ är ledord som vägleder. Att ha tillgång till något som alla i Sverige har tillgång till kräver ett respektfullt förhållningssätt. Det förhållningssättet kan man bära med sig in i vilket sammanhang som helst.

På frågan om vilka långsiktiga effekter eller förändringar han hoppas se hos ungdomarna svarar Jonas:

– Jag hoppas att fjällvistelsen kan bidra till att ungdomarna har vidgat sina perspektiv, att de lärt sig mer om både Sverige och sig själva – och att det stärker dem på något sätt.