Tillbaka
2023-11-27

Sälens mäktigaste utmaning

Förr: en legendarisk offpistplats. Nu: Sveriges brantaste backe.Väggen i Hundfjället bjuder på en kombination av skönhet, fara och utmaning. Här skapas minnen som håller livet ut, från nervkittlande speedskiing till Sälens populära påsktävling.

Det är en plats där hjärtat dunkar, svetten pärlar sig under hjälmkanten och adrenalinets rus känns ända ner i tårna.

Väggen i Hundfjället, en backe med 45 graders lutning och som sträcker sig drygt 500 meter ner till myren, är kanske det mest ultimata provet i Sälen. Här utmanas inte bara skicklighet, utan även mod och uthållighet.

Bilderna som går att spela upp framför sig är många: en skidåkare som plötsligt ramlar, en lavinvarning som ekar i fjärran, en tävlande speedskiingåkare som dundrar ner för backen i 198 kilometer i timmen, de blivande tonåringarnas gömda tårar när de på kanten av backen inser utmaningen framför dem, de sammanbitna föräldrarna som i hemlighet försöker undvika den tuffaste delen eller tappar en skida och ser den försvinna bort.

Från början var Väggen en legendarisk offpist-plats, men i februari 1990 förvandlades den till Sveriges då brantaste backe. Hemligheten bakom dess kultstatus ligger i dess kombination av skönhet, fara och utmaning. Dess unika form erbjuder skydd, så även om en olycka skulle hända rullar man mot mitten snarare än ut i skogen.

Trots riskerna har Väggen blivit en favorit bland de modiga – från erfarna skidåkare till karska nybörjare.

Underhållet är dock ingen lätt uppgift. Varje kväll skrapas ytan för att förhindra isbildning. Och att bearbeta en backe av denna kaliber? Det kräver att en pistmaskin fästs i en vajer för att inte rulla ner. Föreställ dig känslan av att sitta i den maskinen när den klättrar uppför med den svindlande lutningen under sig.

Väggen är mer än bara en backe. Varje påsk, under evenemanget Uppåt Väggen, samlas folk för att delta i eller titta på den populära tävlingen. Här strävar deltagare efter att först bestiga och sedan skida ner för Väggen så snabbt som möjligt.

Oavsett om du är där för att testa dina skidkunskaper, njuta av utsikten eller bara ta del av det pulserande hjärtat av Sälen är Väggen en upplevelse du inte kommer att glömma.

Farlig eller häftig? Det är upp till var och en att bestämma, men en sak är säker: Väggen i Sälen är utan tvekan en av Sveriges must go-platser.

Källor: Freeride, Vinterlandet, Magasin Sälen, Wikipedia och Skistar.