En kulinarisk symfoni
Från skogens rikedom till tallriken. Kökschefen Linus
Lind omvandlar ett ton lingon och kantareller till läckerheter varje säsong i
Sälen.
– Medan lingon jojkar i bakgrunden spelar kantarellerna
huvudrollen på scenen, säger han.
I hjärtat av Sverige, där fjällen möter skogen i Sälen, arbetar Linus Lind i en
miljö som bjuder på en rikedom av lokala råvaror. Bland dessa skiner två
särskilt starkt – kantareller och lingon.
– Lingon finns det fantastiskt mycket av i
Sverige, och speciellt här i Sälen. Kantareller är kanske inte lika vanligt men
när man väl hittar dem här uppe är de väldigt smakrika och härliga, säger han.
Men hur införlivar en kökschef dessa skogens
gåvor i sina rätter? I Linus fall handlar det mycket om att förvalta det
traditionella köket, att hitta balansen mellan de säsongsmässiga utmaningarna
och råvarornas naturliga smaker.
– Eftersom vi är en vinterdestination så blir
det lite speciellt för oss att använda framför allt kantareller.
Vi köper på oss en större mängd av både kantareller och lingon. Vi förväller
kantarellerna och fryser in, lingonen fryser vi in direkt.
När det gäller att framhäva smakerna av dessa
råvaror, går Linus tillbaka till grunderna. Han steker kantarellerna med mycket
smör, framhäver deras smaker för att skapa rika såser eller delikata
garneringar.
– Att framhäva kantarellernas djupa smak är
en konst i sig. Man måste förvälla och steka dem länge i smör, pressa ut varje
droppe av deras essens. Om man nästan bränner till kantarellerna lite
intensifieras smaken ytterligare. Lingon, däremot,
ser jag mer som ett komplement än en huvudråvara.
Att bygga en meny där
kantareller och lingon står i centrum är en delikat process, enligt Linus.
– Vi har skapat rätter som verkligen lyfter
fram dessa råvaror, som vår kantarelltoast på Majkens Sylta.
Den
har varit på menyn i två år nu, och den är otroligt populär. Kantarellerna är
inte bara en delikatess i traditionella rätter, utan fungerar även utmärkt på
pizza.
När det kommer till lingon, visar Linus upp
en lika stor entusiasm.
– Tänk dig svenska köttbullar, lingon,
gräddsås och mos, det blir väl inte bättre än så, säger han med ett leende.
Linus påpekar att kantareller och lingon inte
bara är begränsade till traditionella svenska rätter.
– Kantarellerna passar
utmärkt till vilt och är även tacksamma i vegetariska rätter, medan lingonets
syrlighet och sötma perfekt balanserar upp smaken i kötträtter.
När man tittar på mängden råvaror som går åt
på Lindvallen Restauranger blir det uppenbart hur centrala dessa ingredienser
är.
– Förra säsongen köpte vi in 500 kilo
kantareller och
600 kilo lingon inför säsongen. Dessa råvaror är inte bara en del av
maträtterna, de är en del av den matupplevelse som vi erbjuder – en smak av det lokala landskapet som gästerna kan
njuta av året runt.
Men det är inte bara i smakerna som Linus
skapar en koppling till maten. Han strävar också efter att förmedla en
känslomässig koppling. När han får frågan om vilken musikgenre dessa två
råvaror skulle representera, svarar han med ett leende:
– Lingon skulle kanske vara en jojk… Kantarellen är
huvudakten och lingon mer av ett förband.