En hållbar kafferesa!
Lindvallen Restauranger har ett starkt engagemang för miljö och hållbarhet. Ett samarbete med organisationen GrowGrounds har lett till en resa mot klimatsmarta kaffeodlingar på global nivå. För Anders Nilsson, verkställande direktör för restaurangerna, blev det också en fysisk resa till kaffeplantager i Kenya. En resa som väckte känslor.
MILJÖARBETET INNEFATTAR BLAND annat installation av solceller och arbete mot matsvinn. Nu tar de ett steg till, mot ett globalt miljöansvar. Detta genom att bidra till förändringen av hur kaffe kan odlas mer hållbart.
– För oss är det viktigt att ta hand om miljön och vi försöker bidra med det vi kan och har förståelse för, säger Anders Nilsson, verkställande direktör på Lindvallen Restauranger.
ORGANISATIONEN GROWGROUNDS JOBBAR med att hjälpa kaffebönder i Afrika (och andra platser i världen) att ställa om sina kaffeplantager till så kallade skuggodlingar, där kaffebuskarna växer tillsammans med träd.
– Kaffebuskens ursprungliga miljö är faktiskt i skogen, säger GrowGrounds verkställande direktör Lars Aaen Thøgersen. I och med industrialiseringen av kaffeodling efter andra världskriget ville man renodla kaffeplantan. Man förstörde dess naturliga växtplats. Det gav större skördar, men utarmade jorden på sikt. I och med det har skördarna nu minskat dramatiskt.
Lars berättar om ett systemskifte för kaffeodling.
– Det vi gör är att vi omvandlar kaffeodlingar från att utsöndra koldioxid till att i stället binda den. Detta sker just genom att man odlar kaffeplantor tillsammans med träd, som i ett skogsbruk. Vi har vetenskapligt utarbetade metoder för hur man ska odla och kunskap om vilka växter som ursprungligen samverkade med kaffeplantan i olika regioner, temperaturer och klimat. Genom att välja träd som macadamia (som ger ätliga nötter), avokado och eukalyptus ( för virke) får plantageägarna en inkomstkälla till. Därutöver finns det en marknad för att sälja bundet kol, så kallade kolkrediter. Tillverkningsföretag världen över släpper ut koldioxid och vill klimatkompensera. Det gör de genom att köpa koldioxidkrediter. Där finns ytterligare en ekonomisk möjlighet för bönderna, vars inkomster annars är små. En av de första att investera i detta projekt är Lindvallen Restauranger.
– Det var ett enkelt beslut att hjälpa kaffebönderna i Kenya, säger Anders Nilsson. Med små medel kan de plantera träd som de får av oss i sina odlingar. Det ökar deras skördar. Vi får kaffe att dricka och de får en drägligare vardag plus att det är bra för miljön. Win-win, tänker jag.
ANDERS BESÖKTE KENYA tillsammans med Lars. De var ute på kaffeplantagerna och mötte partners i de lokala kooperativen samt enskilda bönder. De unga, som tidigare inte trott att det finns en framtid i kaffeodling, har nu börjat jobba med GrowGrounds när de förstått vilken potential detta odlingssätt har.
– Kenya är ett fantastiskt fint land med så många härliga, levnadsglada människor. Under de första två timmarna där träffade jag fler leende och glada människor än på två veckor i Sverige, säger Anders. Trots, eller kanske på grund av, våra så olika levnadssätt. Det gav verkligen mersmak. Det kommer jag att bära med mig.