Tillbaka
2023-11-27

Sagolik njutförsåkning

Toppspåret är den nya pärlan i Lindvallen som skiner som vackrast under sena vårvintern. Här sjunker pulsen, hjärtat tar ett extra slag och skidåkningen blir en symfoni av natur, teknik och ren njutning, skriver Lindvallarns ­redaktör Henrik Lenngren.

Att ta sig till Toppspåret är nu enklare än någonsin. Med en enkelbiljett kan du ta liften upp till starten av spåret, vid toppstationen av Gustav Express, ­Experium Express eller Söderåsen Express.

Toppspåret sträcker sig över sex kilo- meter av kuperad och sagolikt vacker terräng. Jag har åkt här med stora ­kompisgäng, min fru och tillsammans med mina döttrar, Cornelia och Nova, som är tio respektive sju år. Det finns till och med en pusshållplats på vägen för de romantiskt lagda.

Toppspåret erbjuder inte bara ­traditionell längdåkning. Om andan faller på kan du ta en genväg och uppleva ”offpistversionen” av längdåkning. När snön är hårt packad och skaren optimal kan du njuta av friheten som endast fjällvärlden kan erbjuda.

Mitt i detta härliga vinterparadis ligger Restaurang Snögubben, en timmerstuga där en öppen brasa brinner och du kan njuta av allt från enklare lunchrätter och fika till en fullständig à la carte-meny. En våffla med hemlagad sylt och en kopp varm choklad vid brasan är allt som behövs för att fylla på energinivåerna.

För mig är Toppspåret inte bara ett ställe att åka skidor. Det är en del av en större tradition, en plats där mina drömmar och min morfars historia möts. Morfar, som åkte träskidor till skolan varje dag, satte igång en kärlek till sporten och till livet självt, som lever kvar i mig. När jag står där, på Topp­spåret, med is i skägget och Vasaloppet i åtanke, känner jag en djup tacksamhet och förståelse för livets skönhet och flyktighet.

Det spelar ingen roll om du är en erfaren skidåkare eller en glad amatör; om du kommer med familj, vänner eller ensam. Toppspåret i Lindvallen är en magisk plats som lockar alla som älskar vintern, friheten och livet. Här möts historia och nu, ung och gammal, ­erfarenhet och nyfikenhet. Och varje kurva, varje nedförsbacke och varje paus vid brasan blir en del av en större berättelse – din egen.

Så om du letar efter en plats där varje staktag blir en resa genom tid och rum, kom till Toppspåret i Lindvallen.

Det är njutförsåkning när den är som allra bäst.