Vi hälsar alla julgäster varmt välkomna till Sälen och oss på Lindvallen Restauranger

Tillbaka
2025-12-22

Så minskades matsvinnet

VISSTE DU ATT det krävs ungefär 120 liter vatten för att producera kaffebönorna till en enda kopp kaffe? Och har du tänkt på att den mat som vi kastar faktiskt har odlats, transporterats, förpackats, kylts, lagrats och eventuellt tillagats? Den typen av insikter inspirerade Daniel Oddhammar att grunda Generation Waste under 2018, med syftet att minska matsvinnet i restaurangbranschen.

– Jag ville hjälpa restaurangägare att minska sin miljöpåverkan – och att spara pengar.Generation Waste erbjuder en digital plattform som gör det möjligt att registrera, analysera och följa upp matsvinn. Detta kombinerar vi med utbildning och rådgivning, säger Daniel.

NÄR DANIEL PRESENTERADE sitt koncept för Lindvallen Restauranger under 2019, mötte hanett stort engagemang.

– Vi har tidigare arbetat aktivt med att minska vårt matsvinn, men Generation Waste vidgade perspektivet, säger Linus Lind, delägare och kökschef. Många av våra medarbetare är unga och redan miljömedvetna. Och en nyckelfaktor för att skapa förståelse och nya arbetssätt, ligger i att utbilda alla kollegor i Generation Wastes koncept.

HUR SER DÅ det dagliga arbetet ut i praktiken?

– Varje dag väger, registrerar och följer vi upp allt matsvinn. Vi försöker också ta vara på hela råvaran när vi lagar mat – inklusive stjälkar, skal och ibland även rötter. Under 2025 har vi dessutom veckovis uppföljning med vår expert Annika Lönn. Ledningsgruppen håller också regelbundna möten med målet att dela goda exempel från våra restauranger, säger Linus. Lindvallen Restauranger har länge haft hållbarhet högt på agendan – inte minst i köken. Men när matsvinnet började mätas systematiskt markerade det starten på en förändringsresa. Med stöd från Generation Waste har matsvinnet minskat avsevärt.

-27 %

Inför säsongen 23/24 började Generation Waste mäta matsvinn vid samtliga sju enheter inom Lindvallen Restauranger. Det totala matsvinnet per gäst låg då mätningarna startade på 105 gram. Under säsongen 24/25 uppgick svinnet till 76 gram per gäst

– alltså en minskning med 29 gram eller drygt 27 procent.