Tillbaka
2023-11-27

Vår tid är nu

Vårvintern är en bortglömd tid på året i Sälen för många turister. Men författaren Ella Atterlid vill lyfta fram dess unika skönhet och rikedom av aktiviteter, från långsam ­turskidåkning till fjällkafébesök. – Den femte årstiden är en magisk period för oss som bor här, säger hon.

Med sin unika charm, fjällandskap och en rikedom av ­aktiviteter för varje säsong är Sälen ett av Sveriges mest älskade turistmål.

Men det finns en dimension av Sälen som ofta förblir outforskad av många – den femte årstiden.

– För oss som bor i Sälen är den femte årstiden en självklar årstid att längta till. Att våra besökare glömmer bort den är nog för att de inte fått chansen att uppleva den fullt ut, säger Ella Atterlid.

Hon är författare till boken ”SÄLEN så mycket mer – Sälenfjällen under fem årstider”, där läsaren får insikter om alla årstider, inklusive denna speciella tid på året, dess unika egenskaper och aktiviteter att njuta av.

– Jag valde att skriva boken eftersom jag insåg att det finns ett stort sug efter att få veta mer om vad Sälen har att erbjuda förutom det som finns på anläggningarna. Den femte årstiden kallas vårvintern, är unik för fjällen och en av de härligaste årstiderna. Den är en magisk period för långsam tur­skidåkning med många fikastopp i sköna solgropar, säger Ella.

Hon konstaterar att denna tid på året bjuder på en unik upplevelse i Sälen.

– Tystnaden och den glittrande snön på fjället! Att komma ut i ett orört och stilla landskap är en fantastisk upplevelse. Dessutom är dagarna långa, så man hinner både utförsåkning och fjällupplevelser utan att stressa. Den femte årstiden bjuder på ett smörgåsbord av aktiviteter.

Naturen i Sälen under vårvintern skiljer sig väsentligt från de traditionella årstiderna.

– Det blåser sällan och eftermiddagssolen ger ett varmt och mjukt sken. När det är riktigt bra kan vi åka skidor i lätta kläder, höra bäckarna porla och fåglarna kvittra, samtidigt som vi kan njuta av vinteraktiviteter.

Ella älskar att packa ryggsäcken och ge sig ut på turskidor eller snöskor.

– Mina bästa minnen är när jag tagit med vänner på en långtur från Stöten till Tandådalen. Vid ett tillfälle såg vi björnspår – det glömmer vi aldrig.

Bland hennes favoritplatser att besöka under denna tid på året i Sälen återfinns Stor-Närfjället, Lägerdalsfjället och Synddalskläppen.

– Även området kring Gruven med Synddalen och Källfjället är otroligt vackert. Här är det fritt från skoter­trafik, ­vilket ger en lugn och skön fjällupplevelse. Att besöka fjällkaféerna Storfjällsgraven och Hemfjällsstugan, antingen genom en rundtur på skidor eller med skotertaxi, är en självklarhet. Vårvintern är inte komplett utan detta. Glöm inte heller att uppleva det vackra toppspåret på Lindvallen.

Inför ett besök till Sälen under den femte årstiden rekommenderar Ella att man förbereder sig genom att packa en ryggsäck med solkräm, fjällkarta, sittunderlag, förstärkningsplagg och gofika.

– Väl på plats i Sälen; tveka inte att fråga lokalbefolkning om olika turer. På så sätt får du de bästa tipsen utifrån din egen ambition.