Tillbaka
2023-11-27

Från juniorelit till drömmar om världscupen

Sälen-fostrade Albin Larsson representerar inte bara framtidens skidåkning, utan ­symboliserar också den styrka och beslutsamhet som krävs för att nå toppen. – Det är viktigt att inte vara rädd för att misslyckas, säger Albin Larsson.

Om jag skyller på storasyrran? säger Albin Larsson och drämmer av ett leende.

– Ja, jag brukar säga att det var på grund av Alice jag ­fastnade för skidåkning. Det föll sig naturligt för mig att tidigt i åren börja träna och tävla.

Albin tillbringar till vardags sina dagar på Malungs Skidgymnasium, en skola med en stolt historia av att fostra framstående åkare. Bland dess framgångsrika elever finns stjärnor som Frida Hansdotter och Pernilla Wiberg, samt Hanna Aronsson Elfman – Sveriges nya stjärnskott i världscupen.

Själv har Albin gått från familjeläger till toppen av junior-SM; och därmed på kort tid gått från en ung lovande talang till en av landets mest framstående junioråkare.

Tidigare i år vann han junior-SM i storslalom – för andra året i rad. Tydligt kan han återberätta detaljer som det ­soliga vädret, det välpreparerade underlaget och den taggade känsla han kände inför andra åket, där han låg tvåa och hade allt att vinna.

– Jag ville jaga guldet – och det gick vägen…

Men Albins ambitioner sträcker sig längre än så. Han drömmer om att en dag få tävla i världscupen.

– Att nå världscupen är en lång process och man måste först etablera sig på europeisk nivå. Det är viktigt att ta ett steg i taget, och jag tror man fullt ut förstår världscupens utmaningar när man nått den europeiska nivån. Även om drömmen är att en dag köra världscup, måste man förstå hur lång resan dit verkligen är.

Att vara en ung, framgångsrik skidåkare kommer dock inte utan sina utmaningar. Albin är medveten om den press och de förväntningar som kommer med framgången, men han hanterar det med mognad och eftertanke.

– Jag försöker hela tiden tänka bort förväntningarna som andra skulle kunna ha och fokusera på mina egna förväntningar. Det är viktigt att inte vara rädd för att misslyckas, utan att istället vara fokuserad på att ständigt förbättra och utveckla sig själv.

En av Albins största inspirationskällor är Jesper Brändholm, en skidåkare i Sälens IF som har visat att hårt arbete både i och utanför skidbacken lönar sig.

– Han har genom åren jobbat väldigt hårt, vilket sedan tidig ålder fått mig att inse vilket jobb man måste lägga ner för att bli duktig.

Sälen har varit och fortsätter att vara en betydande del av Albins liv och karriär. Idag är det han själv som ger inspiration för de yngre åkarna. När Albin ska plocka fram ett minne som sticker ut faller valet på en tävling i Sälen i mitten av april under hans första år som FIS-åkare.

– Jag gjorde mina två bästa race för karriären och sänkte min ranking väldigt mycket. Det var så himla roligt att lyckas på hemmaplan.

Hans starka band till Sälen sträcker sig även till en ­djupare koppling med Sälens IF, klubben som har hjälpt honom mycket genom åren.

– Jag känner mig väldigt trygg i Sälen. Mina tränare brukar säga att jag alltid åker som bäst när jag åker i backarna här i Sälen. Det är perfekt att ha så mycket skidåkningsmöjlig­heter där man bor. Oavsett på vilken nivå man tävlar och hur det går kommer det alltid vara bra att ha nära till backarna.