Tillbaka
2023-11-27

Upptäck Sälen på skotersadeln

Skoteråkningen i Sälen är mer än bara en färd genom snön; det är en livsstil, en passion och en växande trend.
– När det är fint väder är utsikten otrolig, konstaterar ­skoterentusiasten Emil Flyrén.

Det sägs att det finns få känslor som slår den man får när man susar fram genom snöklädda fjällandskap på en skoter.

   I Sälen har skoteråkningen blivit mer än bara ett transport- medel. Skoterentusiasten Emil Flyrén, som arbetar på Yamaha Sälen, har full koll på hur man bäst upplever Sälens vitklädda fjäll från skotersadeln.

   – Det är lättillgängligt att komma ut på fjället och ut i ­naturen. Det är frihet, fartfyllt, action. Det är inte så förvånande att fler och fler gillar det. När det är fint väder är utsikten otrolig, konstaterar han.

Skoteråkning i Sälens fjäll är en upplevelse i sig, men friheten att köra har sina gränser. Emil är tydlig med att det inte är fritt fram överallt.

   – Du får köra i reglerade områden. Det enklaste är att du köper en karta från Sälens Snöskoterklubb. Och du måste vara minst 16 år och ha ett specifikt förarbevis för skoter för att få köra själv, berättar Emil.

Som skoterturist, vad ska man ha på sig?

   – Åker du på en safaritur så räcker det gott med bra skid­kläder, samt ordentliga kängor eller fodrade vinter- stövlar. Du behöver ha en godkänd motorhjälm, skidhjälm är inte godkänd. Vi lånar ut både skor, hjälmar och kläder.

   För den som är ny på skoter och kanske vill ha en ­riktigt minnesvärd start rekommenderar Emil varmt ”Tre fjäll-turen” – en guidad upplevelse som tar deltagarna genom Hemfjället, Mellanfjället och Storfjället.

   – Det är en perfekt introduktion till skoterlivet i Sälen, säger Emil med ett leende.

Men Sälen är bara början. För den som är sugen att utforska mer finns det skoterleder genom hela fjällvärlden.

   – Du kan faktiskt åka hela vägen från Sälen till Kiruna på skoterleder, avslöjar Emil.

Oavsett om du väljer den enkla vägen eller den mer kuperade terrängen är skoteräventyret i Sälen något som lovar oförglömliga minnen. Så spänn fast hjälmen, sätt dig på sadeln och låt fjällens magi omsluta dig medan skoterns motor brummar under dig. Frihet, fart och fantastiska vyer väntar.