"Man blir lite som MacGyver"
LINUS LIND ÄR kökschefen som även knäcker extra som deltidsbrandman. Uppdragen som Linus och hans kollegor
rycker ut på varierar
kraftigt. Det händer det att de får hjälpa personer som fastnat på fjället, få loss en bil
som kört av vägen eller assistera ambulans- personal som behöver hjälp.
– Oberoende av vad det gäller så ökar pulsen lite när larmet går, berättar Linus
Lind, som till vardags arbetar som kökschef för
Lindvallen Restauranger.
PÅ STATIONEN I Lindvallen arbetar sammanlagt 30 deltidsanställda brandmän. Till sin hjälp har
de även kollegor och en brandchef som utgår från Malung. Brandstationen är bemannad året runt men det är under vintrarna som
de får
rycka ut
allra mest.
– Vintertid
ökar antalet människor som är här mångdubbelt. Det är klart att det innebär att risken för att något ska hända ökar, men jag skulle säga att vi är väl förberedda på att hjälpa till när det behövs, säger Linus.
DEN STORA BEHÅLLNINGEN
för Linus är att få hjälpa andra
människor och göra det han kan
för sin omgivning.
– Det ger mig väldigt mycket. Jag får en chans att hjälpa människor samtidigt som jag
gör en fin och bra sak för samhället. Att få vara där när de hamnat i en svår situation. Jag har lärt mig
väldigt mycket under mina fyra år som brandman. Man blir lite som MacGyver
när det kommer till att hitta
smarta och säkra
lösningar.
FOTO: JOHAN ÖRNHAMMAR
Linus tre tips för en säkrare dag på fjället
1.
Extra klädombyten. Kylan kan vara farlig och det är bra att kunna ta på sig ett extra lager om det behövs.
2.
Håll mobilen varm. Det kalla vädret går hårt åt batteriet.
3.
Ladda ner SOS-appen