Tillbaka
2023-11-27

Så mycket mer än en alpinstjärna

Skidlegendaren Ingemar Stenmark belyser passionens betydelse – och ser tillbaka på glädjen han själv kände under sina aktiva år.– Viljan måste komma inifrån, säger han.

Få svenska idrottare är lika ikoniska som alpinstjärnan Ingemar Stenmark. Hans länge oöverträffade* 86 världscupsegrar har skrivit in honom i historien som en av de största.

Men bakom framgångarna finns det en oortodox syn på sporten och en stark kärlek till skidåkning, grundlagd redan i barndomen. Ingemar Stenmark föddes i Joesjö, tre mil från Tärnaby, orten där skidåkning var en del av vardagen.

– När vi var fem år flyttade vi till Tärna och blev granne med Stig Strand. Han och flera av våra grannar åkte skidor. Det blev per automatik att vi var i backen och lekte och jag tyckte det var kul. Allt började egentligen som en lek, ­berättar han.

Tillgången till backar, som den i Tärnaby, gav Ingemar Stenmark en unik möjlighet att utforska och älska sporten; närheten till naturen och kompisarna var avgörande.

Valet att satsa på skidåkningen var för övrigt ganska självklart eftersom det för honom inte ”fanns något annat”.

– I början spelade jag lite fotboll på somrarna, men på vintrarna var det slalom som gällde. Jag hade nära till backen och kunde gå upp och spontanträna. Det var bra för mig i alla fall. Det är viktigt att ungdomarna får tillgång till träningsbackar även på de större arenorna. Allt kan inte bara handla om ekonomin.

Ingemar Stenmark var känd för sin dedikerade träning utanför skidbacken, oavsett om det var genom att springa långa sträckor, balansera på lina, eller någon annan fysisk aktivitet som kunde förbättra hans prestanda på snön. Trots sitt skämtsamma uttalande om träning och tur, representerar hans träningsetik snarare en mental inställning om att ge allt och konstant söka efter nya sätt att förbättra sig.

Själv lyfter han fram hur viktigt det är att barn och ung­domar drivs av en genuin glädje och passion för sporten. Det är denna inre glöd, snarare än yttre förväntningar, som ska vara deras kompass.

– De kommer aldrig att bli elitåkare om man måste pressa dem. Någon gång är det tungt för alla, det var det även för mig. Om det till exempel går dåligt är det svårt att hitta tillbaka till känslan som var bra, och det kan du aldrig tvinga dig tillbaka till. Det måste få ta den tid det tar. Det räcker inte att träna extremt mycket. Du måste bara försöka hitta känslan.

När det kommer till egenskaper som är viktiga för att lyckas inom alpin skidåkning och hålla kvar sin kärlek för sporten, betonar Ingemar Stenmark att tekniken är avgörande.

– Det kan se ut nästan hur som helst, och det blir ändå bra. Idag vet jag inte hur det är med styrka, för det är mycket hårdare påfrestningar på kroppen nu än när jag tävlade. Man bör kanske vara starkare idag än vad vi var på vår tid.

Angående råd till ungdomar som kämpar med motivationen, menar Ingemar Stenmark att det är svårt.

– Alla har det tufft ibland; det gäller att fortsätta kämpa. Viljan måste komma från dem själva, men stödet från dem runt omkring är viktigt.

För att balansera sport och andra aspekter av livet menar han att det är viktigt att hitta en balans, den är helt individuell och den måste man hitta själv.

Om du kunde resa tillbaka i tiden och ge den unga Stenmark några råd, vad skulle det vara?

– Under en period började andra åkare träna mer än vad jag gjorde på skidor. Då var det folk som sa åt mig att jag också var tvungen att öka träningsmängden och åka flera åk om dagen i längre perioder. Jag kom visserligen snabbt i form och var i bra form redan i november. Men när säsongen satte igång blev jag bara sämre och sämre.

Så vad borde du ha gjort istället?

– Jag skulle bara ha fortsatt träna på mitt eget sätt, precis som tidigare – lagom mycket för att behålla åklusten och som passade mig.

Hur svårt är det att hitta den där nivån?

– Jag tror att det är individuellt. När jag var liten kunde jag gå upp i backen och åka tre åk. Och när jag kände att det väl inte var så roligt längre åkte jag hem. En timme senare kunde jag gå upp och åka tio åk till. Jag anpassade träningen efter vad jag kände.

Förutom sina framstående prestationer inom skidåkning har Ingemar Stenmark även briljerat i TV-program som ”Mästarnas Mästare” och ”Let’s Dance”. Dessa triumfer understryker inte bara hans fysiska kapacitet men också hans oförtröttliga inställning; när han engagerar sig i något, ger han verkligen allt.

Det är ingen slump att han brukar lyftas fram som vår största idrottshjälte genom tiderna. Men nostalgisk, det blir han inte själv.

– Nej, det känns som en annan tid i livet. Det känns inte som jag. Om jag ser någon film eller ett gammalt klipp från mig, då ser jag en annan person. Jag har inga känslor kring det över­huvudtaget.

När Ingemar Stenmark ändå ”tvingas” blicka tillbaka på sin karriär, och sina 86 världscupsegrar, minns han när han vann storslalomen i Courchevel 1979.

– Under tävlingen var det perfekta förhållanden, lagom hårt och jag kände att det flöt. Känslan jag hade då var den bästa känsla jag haft.

Denna tävling i Courchevel var inte bara en triumf i resultat­listan; det var ett symfoniskt ögonblick där allt föll på plats – skidorna, snön, vädret och mest av allt, Ingemars känsla på skidorna.

– Vi hade tränat på att få till en perfekt sväng och det gick nästan inte att få med de skidor vi hade. Men den dagen, allt kändes rätt. Känslan jag hade då var den bästa känsla jag haft, det kändes som om jag svävade på moln.

Ingemar Stenmark har inte bara varit en förebild för eliten, utan också för hela svenska folket. Hans framgångar i skidbackarna inspirerade en hel nation. Många svenskar kan fort­farande minnas hur landet nästan stannade upp när han tävlade, och det är denna känsla av nationell stolthet och beundran som har drivit generationer till skidbackarna år efter år. För många kan det vara tack vare Ingemar att en vintersportresa är en årlig tradition.

Hans betydelse sträcker sig utöver skidbackarna. Hans vilja, hans arbetsmoral och hans inställning har blivit ett exempel för både unga och gamla, inom och utanför sportens värld.

Det är en generationsfråga att förstå den fulla inverkan av hans karriär. För de som växte upp med hans bragder kan det vara svårt att beskriva den atmosfären och känslan för yngre generationer.

Fotnot: * I mars 2023 tog Mikaela Shiffrin sin 87:e världscupseger och övertog därmed Ingemar Stenmarks tidigare rekord. Efteråt sa hon, med blicken fäst i tv-kamerans lins: ”Oavsett vad jag gör så går det inte att jämföra med vad du har uppnått, för mig är den största drömmen att bli nämnd i samma mening som dig. Det är verkligen speciellt, den du är och den du var som skidåkare och vad du har uppnått som människa – det är det som varit mest inspirerande.”