Toppa semestern med en fonduekväll på Snögubben. Vi har lediga bord ons och fre. Boka här på hemsidan eller maila oss: bokabord@lrab.se Varmt välkomna

Tillbaka
2025-03-06

Hör startar och slutar skoldagen i backen

FILIP ARONSSON ELFMAN går fjärde året på gymnasiet. Vanligtvis tränar alla årskurser till- sammans i Sälenfjällen som bara ligger en kort bilresa bort. Tidigare på säsongen under hösten tränade de också på glaciären Juvass, som ligger vid foten av Norges högsta berg Galdhöpiggen.

Eleverna är även ofta ute på tävlingar och det blir många, långa resor i bil. Tävlingarna väljs utifrån elevens utvecklingsnivå och var de har chans att starta.

På skolan är dagarna fyllda av träning och vanliga skolämnen men inte sällan slutar dagarna med att eleverna hänger kvar i skolan som håller öppet för spontanträning.

– Vi har en riktigt fin sammanhållning här. Ofta hittar vi på något efter skolan. Det kan vara hockey, fotboll, golf eller att åka skidor. Just nu är det många som fastnat i Truls-spåret och spelar pingis. Det är skitkul, berättar Filip när vi når honom mellan två träningspass. Utbildningen tycker han har gett honom mycket mer än att träna på skidåkningen och tekniken.

– Bara det att vara med på stora tävlingar är häftigt. Det är en bra lärdom som jag tar med mig, berättar Filip.

DAVID ANDERSSON ÄR en av skolans tränare och han imponeras av elevernas driv, potential och, inte minst, deras utvecklingskurva:

–  Här på skolan är fysträning lika viktigt som skidträning. Eleverna gör flera IronMan-fystester varje termin för att se hur de utvecklas. Vi tränare gör tillsammans med elever en analys för att se hur de kan utvecklas ännu mer. Det är ofta tidiga morgnar som gäller:

– Vissa dagar börjar vi med pass redan innan skolan. Då ses vi alla omklädda 06:30 och kör intervaller eller en runda på 15 km. En fin vinterdag åker vi kanske till Trysil och då startar vi dagen ännu tidigare. Jag lär mig fortfarande massor av de som går här. De är väldigt motiverade och utvecklas hela tiden. Det är fantastiskt att se, berättar han.

SKOLAN UPPMANAR ELEVERNA att ta eget ansvar och att ständigt utmana sig själva. Något som inte hade varit möjligt om inte samman- hållningen varit så bra. Filip känner att alla, från lärare, tränare och elever hjälper varandra i att bli bättre:

–  Alla har sina egna målsättningar. Men gänget är otroligt bra. Slalom eller Super G är ingen lagsport men här jobbar vi som ett lag.

Håll utkik när du är i backen, kanske får du se några av Sveriges blivande världsstjärnor inom alpint, och du passa på att ställ en fråga och få tips om var den bästa backen i Sälen finns, de om någon har koll!


RIG Alpint är ett Riksidrottsgymnasie och ungdomar från hela Sverige söker till endast sju platser per årskull. Uttagningen i två steg. Först och främst på det idrottsliga genom resultat, utvecklingspotential, personlighet och sedan sker uttagning på det skolmässiga.

PER EDVALL ÄR Malungs Skidgymnasiums sportchef. Vi kollade läget om vad som händer på skolan, hans tankar om elitsatsande ungdomar och hur framtiden för alpin racing ser ut i Sverige.

Hur är läget på skolan?
- Vi har fantastiska ungdomar här. De jobbar hårt och tar stora steg framåt. Det är väldigt roligt att se. Jag brukar säga att föräldrarna lämnar ett barn första året och får hem en ung vuxen. Att dagens ungdomar skulle vara lata stämmer inte här.

Ni jobbar med spontantidrott. Vad innebär det?
- Träningslokalerna är alltid öppna för mer seriös träning, spela fotboll, springa eller valla skidor. Just nu är det väldigt mycket pingis som gäller. Det är som en elitsatsande ungdomsgård och det känns självklart väldigt bra att kunna erbjuda våra elever det.

Hur mår den alpina sporten i Sverige?
- Den alpina sporten mår bra och det ser bra ut framöver. Vi har många som söker sig till oss. Det finns tolv skolor i Sverige som erbjuder utbildningar med valmöjligheter för alla nivåer, vilket främjar tillväxt och engagemang.

Läs mer på msgskola.se

FOTO: Erika Holmberg