Alexandras resa genom en värld av smaker
UNDER ÅREN HAR hon
tagit sig an många utmaningar, från att överleva på en öde ö i Robinson
till krävande skidtävlingar som Tjejvasan och överlevnadsexperiment i The Island.
Varje erfarenhet har införlivat en större
förståelse och tacksamhet för naturens gåvor.
– Robinson var en vändpunkt
för mig, det var
där jag insåg hur mycket jag älskar att utmana mig själv. Det handlar lika
mycket om att utmana sig rent fysiskt som det handlar om de mentala bitarna,
reflekterar hon.
KANSKE ÄR DET just det som krävs för att vara en
framgångsrik kock, att vara en person som inte backar för en utmaning. Ett
karaktärsdrag som också framträder om man tittar på Alexandras karriär även
bakom grytorna. Redan som tonåring kastades hon in i branschens virvlande tempo.
– Jag började
min karriär som femtonåring
med att vända burgare i Kungsträdgården, redan där växte en kärlek till pulsen
i köket, berättar Alexandra.
Efter att ha utforskat flera restaurangkök i
Stockholms innerstad sattes kursen mot New York. Där, i staden som aldrig
sover, skärpte hon sina färdigheter och vässade smakpaletten i en av världens
mest krävande krogmiljöer. När hon
sedan återvände till Sverige var det med en dröm om att skapa något eget och
snart förverkligades drömmen genom att inte bara öppna en, utan två
restauranger under eget namn i Göteborg.
NÄR JAG MÖTER Alexandra är hon mitt upp i packningen inför nästa äventyr. Tillsammans med en vän ska hon
snart bege sig söderut för att vandra Santiago de Compostela. En utmaning, tänker jag, men inte för Alexandra.
– Jag
ser inte det som en utmaning, mer som en lång, skön promenad
där jag får chans att
verkligen lyssna inåt och njuta av varje ögonblick, förklarar hon med ett
skratt.
– Vi har inga förväntningar på distansen per dag; det viktiga är att vi tar det i
vår egen takt och lyssnar på våra kroppar.
Det är det som är äventyret, fortsätter hon.
MED EN FOT i Sverige och en
annan i Italien har Alexandra en unik approach till matlag- ning, som hon beskriver
som en blandning av tradition
och innovation.
– Min mamma lärde mig att älska maten
i dess enklaste form, och från henne har jag ärvt en kärlek för de rena, enkla
smakerna. Från min italienska sida har jag lärt mig att en måltid kan vara både en fest och ett konstverk, berättar Alexandra. Att utforska naturen och allt den har att erbjuda
verkar ligga Alexandra varmt
om hjärtat. När jag frågar henne om relationen till fjällen
förklarar hon att fjällvärlden, för henne,
inte bara erbjuder vackra vyer. Där döljer sig en dignande skattkista för en kreativ kock.
– Man
plockar svamp och bär, man jagar och fiskar för att fylla frysen inför vintern
– det är så naturligt i Sverige. Svenskar har en stolthet i att kunna tillaga allt från grunden, att ta vara på hela råvaran som en hyllning till det naturen ger
FRÅN DET VARMA medelhavsklimatet till den svenska fjällvärlden, kan kännas som vitt skilda
världar. Men Alexandra belyser likheterna och det spännande i att kombinera
världarna.
– Det bästa med både svensk och italiensk
mat är att den har sina rötter i jorden, i det lokala och det naturliga.
Italienarna älskar sitt kök och de enkla smakerna. Det är en spännande
utmaning att föra samman dessa två världar i köket. Att experimentera med
lokala råvaror och sätta en italiensk twist
med italienska matlagningstekniker för att skapa något helt unikt,
berättar hon
– På vintern
har vi fantastiska möjligheter till rustika rätter, precis som i Italien.
Skillnaden är vilket protein
vi väljer att arbeta med. Det finns så mycket god viltmat här uppe –
älg, rådjur, vildsvin, vet man hur man hanterar köttet, och framför allt, tar
vara på djurets alla delar, kan man göra riktigt goda grejer, avslutar hon.
FOTO: John Hagby