Toppa semestern med en fonduekväll på Snögubben. Vi har lediga bord ons och fre. Boka här på hemsidan eller maila oss: bokabord@lrab.se Varmt välkomna

Tillbaka
2025-03-06

Alexandras resa genom en värld av smaker

UNDER ÅREN HAR hon tagit sig an många utmaningar, från att överleva på en öde ö i Robinson till krävande skidtävlingar som Tjejvasan och överlevnadsexperiment i The Island. Varje erfarenhet har införlivat en större förståelse och tacksamhet för naturens gåvor.

– Robinson var en vändpunkt för mig, det var där jag insåg hur mycket jag älskar att utmana mig själv. Det handlar lika mycket om att utmana sig rent fysiskt som det handlar om de mentala bitarna, reflekterar hon.

KANSKE ÄR DET just det som krävs för att vara en framgångsrik kock, att vara en person som inte backar för en utmaning. Ett karaktärsdrag som också framträder om man tittar på Alexandras karriär även bakom grytorna. Redan som tonåring kastades hon in i branschens virvlande tempo.

– Jag började min karriär som femtonåring med att vända burgare i Kungsträdgården, redan där växte en kärlek till pulsen i köket, berättar Alexandra.

Efter att ha utforskat flera restaurangkök i Stockholms innerstad sattes kursen mot New York. Där, i staden som aldrig sover, skärpte hon sina färdigheter och vässade smakpaletten i en av världens mest krävande krogmiljöer. När hon sedan återvände till Sverige var det med en dröm om att skapa något eget och snart förverkligades drömmen genom att inte bara öppna en, utan två restauranger under eget namn i Göteborg.

NÄR JAG MÖTER Alexandra är hon mitt upp i packningen inför nästa äventyr. Tillsammans med en vän ska hon snart bege sig söderut för att vandra Santiago de Compostela. En utmaning, tänker jag, men inte för Alexandra.

– Jag ser inte det som en utmaning, mer som en lång, skön promenad där jag får chans att verkligen lyssna inåt och njuta av varje ögonblick, förklarar hon med ett skratt.

– Vi har inga förväntningar på distansen per dag; det viktiga är att vi tar det i vår egen takt och lyssnar på våra kroppar. Det är det som är äventyret, fortsätter hon.

MED EN FOT i Sverige och en annan i Italien har Alexandra en unik approach till matlag- ning, som hon beskriver som en blandning av tradition och innovation.

– Min mamma lärde mig att älska maten i dess enklaste form, och från henne har jag ärvt en kärlek för de rena, enkla smakerna. Från min italienska sida har jag lärt mig att en måltid kan vara både en fest och ett konstverk, berättar Alexandra. Att utforska naturen och allt den har att erbjuda verkar ligga Alexandra varmt om hjärtat. När jag frågar henne om relationen till fjällen förklarar hon att fjällvärlden, för henne, inte bara erbjuder vackra vyer. Där döljer sig en dignande skattkista för en kreativ kock.

– Man plockar svamp och bär, man jagar och fiskar för att fylla frysen inför vintern – det är så naturligt i Sverige. Svenskar har en stolthet i att kunna tillaga allt från grunden, att ta vara på hela råvaran som en hyllning till det naturen ger

FRÅN DET VARMA medelhavsklimatet till den svenska fjällvärlden, kan kännas som vitt skilda världar. Men Alexandra belyser likheterna och det spännande i att kombinera världarna.

– Det bästa med både svensk och italiensk mat är att den har sina rötter i jorden, i det lokala och det naturliga. Italienarna älskar sitt kök och de enkla smakerna. Det är en spännande utmaning att föra samman dessa två världar i köket. Att experimentera med lokala råvaror och sätta en italiensk twist med italienska matlagningstekniker för att skapa något helt unikt, berättar hon

– På vintern har vi fantastiska möjligheter till rustika rätter, precis som i Italien. Skillnaden är vilket protein vi väljer att arbeta med. Det finns så mycket god viltmat här uppe – älg, rådjur, vildsvin, vet man hur man hanterar köttet, och framför allt, tar vara på djurets alla delar, kan man göra riktigt goda grejer, avslutar hon.

FOTO: John Hagby